---SoS---

...save our souls...
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log in  

Share
 

 Nekoliko stvari o zdravlju pasa

Go down 
AuthorMessage
stryker
Moderator
Moderator
stryker

Posts : 129
Join date : 2007-12-09
Age : 34
Location : Veliko Orasje

Nekoliko stvari o zdravlju pasa Empty
PostSubject: Nekoliko stvari o zdravlju pasa   Nekoliko stvari o zdravlju pasa Icon_minitimeWed Dec 12, 2007 5:29 pm

Postoji vise pokazatelja u ponasanju i drzanju psa po kojima se zna da li je u dobrom zdravstvenom stanju ili ima odredjene slabosti.U principu,pokazatelji dobrog zdravlja zivotinje uobicajeni su i logicni i mogli bi se primeniti i na coveka:
1.apetit
2.san
3.oci
4.usi
5.koza
6.telo
7.temperatura


Apetit:
Zdravi psi obicno imaju dobar apetit dok bolestan pas jede manje nego inace.Opste je pravilo da ozbiljnu ili hronicnu bolest prati potpuno odbijanje jela.Takodje ne treba da Vam promakne kako se pas ponasa kad je rec o vodi,jer preterana zedj moze biti prvi simptom hronicne bolesti.Treba imati u vidu i koja je normalna tezina za rasu koju imate,u svakom starosnom dobu,i nikada nemojte ignorisati iznenadan gubitak tezine!

Ako primetite promenu u izmetu psa,ne oklevajte da kazete veterinaru,jer bi to mogao biti simptom neke bolesti.


San i budnost:
Postoje dve vrste pravila kod sna psa:
svi psi mnogo spavaju,ali kada su budni,uvek su zivahni.Zivotinja moze imati problema sa snom usled starosti ili gojaznosti,mada nesanica moze biti izazvana i bolescu.


Oci:
Oci moraju biti sjajne,imati jasnu beonjacu i biti bez iscedka.Donji deo sluzokoze oka mora biti jarko ruzicaste boje.


Usi:
Ako su usi zdrave,bice ciste i ruzicaste,kao i zivahne,bez tragova cerumena ili loseg mirisa.


Koza:
Pas mora imati elasticnu kozu koja mora brzo da povrati oblik.Neka vas ne brine osecaj koze na dodir,jer to zavisi od rase.


Telo:
Pas mora uvek odavati utisak da se dobro oseca,bez obzira na to da li sedi ili se krece.Drugim recima,ne sme da sepa ili da pokazuje neki drugi znak da mu je lose.


Temperatura:
To je najvazniji znak po kome cete znati da li Vam je pas dobro ili se lose oseca.Njegova temperatura uglavnom oscilira izmedju 38 i 39 stepeni ,mada se kod uzbudjenih ili nervoznih pasa moze popeti za jedan ili dva stepena,odnosno do 40,41.
Za razliku od toga,kod zenke koja treba da se okoti temperatura ce se smanjiti za dva,tri stepena.
Psu mozete izmeriti temperaturu rektalnim toplomerom.Kada ga jednom upotrebite,ocistite ga i operite vodom i nekim dezinfikacionim sredstvom.

_________________
Nekoliko stvari o zdravlju pasa Cooltext77293922064/160-30-81
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Moderator
Moderator
stryker

Posts : 129
Join date : 2007-12-09
Age : 34
Location : Veliko Orasje

Nekoliko stvari o zdravlju pasa Empty
PostSubject: Re: Nekoliko stvari o zdravlju pasa   Nekoliko stvari o zdravlju pasa Icon_minitimeFri Dec 14, 2007 4:41 pm

ODLIKE ZDRAVOG PSAZdravlje predstavlja sklad svih telesnih funkcija kako u samom životinjskom organizmu, tako i u odnosu na spoljašnju sredinu. Narušavanje ove ravnoteže delovanjem bilo spoljašnjih bilo unutrašnjih faktora dovodi do pojave bolesti. Bolest predstavlja poremećaj ravnoteže telesnih funkcija.
Funkciju pojedinih organa ili organskih sistema mogu poremetiti različiti unutrašnji ili spoljašnji faktori. Od unutrašnjih faktora najčešće su u pitanju različite konstitucijske mane, dok u spoljašnje faktore ubrajamo različite biološke, fizičke i hemijske faktore kao i uticaj sredine u kojoj pas živi.

U određenim uslovima kada je uticaj nepovoljnih faktora na organizam psa jači od delovanja njegovih odbrambenih mehanizama dolazi do pojave bolesti. U takvim slučajevima vrlo je važno reagovati pravovremeno i obezbediti adekvatnu pomoć bolesnoj jedinki. Da bi se na vreme uočili pokaztelji koji upućuju na postojanje bolesti treba prvo poznavati odlike zdravog psa. Zdrava jedinka pokazuje zaintersovanost za svoju okolinu, reaguje na nadražaje iz spoljne sredine i ima živahan temperament. Zdrav pas ima brze i jasne reakcije. Opšti izgled psa odaje skladnu celinu gde ništa nije suvišno niti bilo šta nedostaje. Koža i dlaka ovakvih pasa je čista i sjajna, oči su bistrog izraza i bez iscetka, kao i nos koji je hladan i vlažan. Zdrav pas rado uzima hranu i uzima umerene količine vode. Pored ovih opštih karakteristika zdravog psa, treba obratiti pažnju na konstituciju, kondiciju i temperament (stanje svesti). Ove tri komponente imaju veliku ulogu u veterinarskoj medicini, posebno pri opštem kliničkom pregledu kojim se i ustanovljava bolest. Pored ovih postoje i druga objektivna merila pomoću kojih ustanovljavamo promene koje izaziva neko oboljenje. U prvom redu tu spada trijas - telesna temperatura, puls i frekvenca disanja. Kod zdravih, odraslih pasa rektalno merena temperatura se kreće od 37,5 do 39 C. Vreme merenja je oko 5 minuta. Puls se meri na nekoj od dostupnih arterija za palpaciju i iznosi 60 do 120 impulsa u minuti, a broj udisaja se kreće između 10 i 40 u minuti. Pri prosuđivanju ovih vrednosti treba uzeti u obzir rasne karakteristike, starost kao i fiziološka stanja prilikom kojih se ovi parametri mogu promeniti (graviditet, izraziti napor, treniranje pasa ...). Pored trijasa pregledi krvi, urina, fecesa, kao i ostalih telesnih tečnosti, te razni specijalistički pregledi takođe dokazuju postojanje određenih patoloških procesa. Naravno, oni su predmet izučavanja stručnog osoblja i njih vlasnik životinje ne može rutinski kontrolisati.


ODLIKE BOLESNOG PSA


Ponekad je veoma teško sa sigurnošću odrediti da li se radi o bolenoj životinji ili ne. Razlog za to je prevelik opseg patoloških pojava i procesa, bez obzira na njihove uzroke, kojima su psi podložni.
U načelu bi se moglo reći da svako odstupanje od uobičajenog ponašanja psa mora biti jasan signal vlasniku da se događa nešto neuobičajeno. Često promene u ponašanju prethode svim ostalim simptomima oboljenja. Zato ih je važno pravovremeno uočiti. Poremećaji u ponašanju se prepoznaju po reakcijama životinje na različite spoljašnje nadražaje. Vrlo često bolesni psi pokazuju jače ili slabije izraženu depresiju. Naravno, to zavisi od vrste i intenziteta bolesti. Sve reakcije su u određenom stupnju slabije : sporije su kretnje, reagovanje na poziv je usporenije kao i reakcije na svetlost, miris i zvuk. Pri izraženijoj depresiji životinja ima potrebu za snom u većoj meri, dok ju okolina potuno ne dotiče. Takođe, u promenjene oblike ponašanja po kojima se može zaključiti o određenim patološkim procesima, spada stanje ekscitacije - pojačane nadražljivosti. Takve životinje na svaki zvuk, miris ili pojavu reguju izuzetno burno. Česte su potuno nepredvidive reakcije koje se ponekad ne mogu kontrolisati.

Većinu oboljenja prati promenjen trijas u manjem ili većem stepenu. Do ovih pokazatelja mogu i vlasnici pasa veoma jednostavno doći. Uz poremećene vrednosti trijasa, niz bolesti se očituje promenama na vidljivim sluznicama oka, nosa, usta, analnog otvora kao i otvora polnih organa. Promena boje sluznice, pojava iscetka, kao i njegove karakteristike mogu ukazati na patološki proces u organizmu. Zdrav izgled sluznice je bledo ružičast sa vrlo malo bistrog sadržaja koji ju čini vlažnom. Prilikom pojave bilo kakvih odstupanja potrebno je potražiti vetrinarsku pomoć.
Treba naglasiti da veliki broj oboljenja prolazi sa veoma slabo izraženim simptomima ili su oni potuno nejasni. U takvm slučajevima potrebno se obratiti stručnom licu da ne bi došlo do gubitka dragocenog vremena u kasnijoj terapiji.

Nakon svake bolesti dolazi duže ili kraće vreme oporavljanja - rekovalescencija. Ponekad je kod težih bolesti ovaj period jako dugotrajan i zahteva veliki napor i saradnju životinje, vlasnika i vetrinara. U tom razdoblju treba se vrlo odgovorno i savesno pridržavati uputstava veterinara da ne bi došlo do povratka bolesti ili dodatnih komplikacija.

_________________
Nekoliko stvari o zdravlju pasa Cooltext77293922064/160-30-81
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Moderator
Moderator
stryker

Posts : 129
Join date : 2007-12-09
Age : 34
Location : Veliko Orasje

Nekoliko stvari o zdravlju pasa Empty
PostSubject: Re: Nekoliko stvari o zdravlju pasa   Nekoliko stvari o zdravlju pasa Icon_minitimeFri Dec 14, 2007 4:42 pm

URGENTNA STANJA I PRVA POMOĆAKUTNA BOLNOST STOMAKA


Pod ovim terminom podrazumeva se urgentno stanje koje može dovesti do uginuća životinje ukoliko se tretmen ne sprovede što je pre moguće.
Ovo stanje se karakteriše iznenadnom pojavom bola u stomačnom predelu često praćeno povraćanjem, izuzetnom uznemirenošću i nemogućnošću nalaženja odgovarajućeg položaja tela, cvljenjem, plitkim i ubrzanim disanjem. Karakteristična je poza da pas sedi sa široko razmaknutim prednjim nogama ili tako pokušava da legne. Stomak je izuzetno bolan i napet kada se palpira. Kako stanje napreduje,puls postaje sve slabiji, sluznice bleđe i pas zapada u stanje šoka. Stanja koja mogu dovesti do ispoljavanja ovih simptoma uključuju: torziju i dilataciju želuca (uvrtanje i nadutost želuca), mokraćno kamenje, traumatske povrede stomaka sa unutrašnjim povredama, ruptura mokraćne bešike, trovanja, ruptura materice u trudnoći, upala trbušne maramice, akutna upala pankreasa, opstrukcije creva. U ovim slučajevima jedino moguće rešenje je što hitniji odlazak veterinaru.


VEŠTAČKO DISANJE I MASAŽA SRCA

Veštačko disanje je urgentna procedura koja se izvodi radi potpomaganja disanja kod nesvesnog psa. Masaža srca se koristi kada se otkucaji srca ne mogu čuti auskultacijom niti osetiti palpiranjem. Prestanak disanja ubrzo je praćen zaustavljanjem rada srčanog mišića, tako da kombinovano sprovođenje ovih procedura održava psa u životu. U sledećim slučajevima je potrebno pristupiti veštačkom disanju i/ili masaži srca : šok, trovanja, dugotrajni epileptični napadi, koma, povrede glave, strujni udari, opstrukcija disajnih puteva, neočekivana ili iznenadna smrt. Postoje dve metode veštačkog disanja koje vlasnik može izvesti sam : pritisak na grudni koš i tehnika "usta na nos" koja se koristi kada kompresija grudnog koša nema efekta ili kod probijanja grudnog koša. Prilikom masaže srca pas treba da leži na desnom boku, apritisak na predeo srca se izvodi 6 puta za redom pa se pravi pauza od 5 sekundi sve dok se ne uspostavi kontinuiran rad srca u trajanju od 5 minuta.


OPEKOTINE

Opekotine mogu biti izazvane visokom temperaturom, hemikalijama, strujnim udarima i radijacijom. Oštećenje kože zavisi od dužine i intenziteta izloženosti ovim faktorima. Kod površnih opekotina primećuje se crvenilo kože,ponekad manji plikovi i blagi otoci. Postoji bolna reakcija pri dodiru ovakvih mesta.Kod dubokih opekotina koža je gotovo bela, dlaka se lako skida sa takvih mesta, a bol je znatno izraženiji. Ukoliko je ovakvim stanjem zahvaćeno više od 15 % površine tela, životinja vrlo brzo upada u stanje šoka i potreban je hitan vetrinarski tretman.

Kod manjih opekotina potrebno je na takva mesta aplikovati hladne obloge u trajanju od oko 20 minuta da bi se otklonio bol. Potrebno je pažljivo ošišati dlaku i isprati mesto blagim rastvorom dezinficijensa, osušiti i namazati neku inertnu antibiotsku mast. Mesto treba zaštiti od lizanja i češanja. Kod opekotina hemijskim sredstvima zahvaćena mesta treba isprati velikim količinama vode. Kiseline treba neutralisati blagim rastvorima baza i obrnuto. Treba aplikovati neku antibiotsku mast i potražiti savet veterinara..


SMRZOTINE

Dugotrajna izloženost niskim temperaturama dovodi do pada telesne temperature. Ovo se najčešće dešava kada je pas mokar i pri tome izložen niskoj temperaturi sredine u kojoj boravi. Posedbno su osetljive patuljaste rase i rase sa kraćom dlakom. Pad telesne temperature se takođe javlja u šoku, prilikom dugotrajne anestezije i kod novorođene štenadi.Znaci hipotermije se uočavaju kao plavičasto -ljubičasta boja kože, podrhtavanje mišića, apatija, kolaps i konačno koma.

Ovakvu životinju treba što pre skloniti na toplo mesto; ako je mokra osušiti ili okupati toplom vodom i dobro istrljati suvim peškirima. Treba aplikovati tople obloge na telo. Ovaj postupak treba ponavljati dok se telesna temperatura ne vrati na iznad 37,5 C. Treba nadoknaditi izgubljene količine glukoze u krvi.


DEHIDRATACIJA

Dehidratacija predstavlja značajan gubitak telesne tečnosti i elektrolita. Za vreme bolesti dehidratacija može biti uzrokovana i neadekvatnim unošenjem tečnosti. Visoka temperatura i groznica takođe pojačavaju gubitak tečnosti. Drugi česti uzrok dehidratacije je dugotrajno povraćanje i proliv. Jedan od prvih znakova dehidratacije su gubitak elsticiteta kože kao i sušenje usta dok kasniji znaci uključuju upale očne jabučice i cirkulatorni kolaps.

U lakšim slučajevima kada pas ne povraća nadoknada tečnosti je moguća i preko usta rastvorima namenjenim za tu svrhu. U svim ostalim slučajevima neophodna je veterinarska pomoć.


TOPLOTNI UDAR

Toplotni udar je urgentno stanje koje zahteva brzo prepoznavanje i tretman što je pre moguće. Psi ne tolerišu visoke temperature kao ljudi.Oni odaju višak toplote brzim i plitkim izmenama toplog i hladnog vazuha - dahtanjem.Zato kada je temperatura spoljne sredine jako blizu telesnoj temperaturi ove izmene nisu toliko efikasne i može doći do pregrejavanja tela. Takođe,psi koji imaju problema sa oboljenjima disajnih organa imaju ovaj problem. Najčešće situacije koje dovode do pregrejavanja i toplotnog udara su : ostavljanje psa u kolima po toplom vremenu, vezivanje i izlaganje pasa direktnom suncu bez hladovine i senke, neadekvatan transport u slabo provetrenim prevoznim sredstvima i sl. Ove situacije su posebno teške za pse sa kraćom njuškom i one koji pate od respiratornih poremećaja. Toplotni udar se prepoznaje u početku po brzom, kratkom i čujnom disanju.Sve sluznice i jezik su jasno crvene, često se pena nakuplja na ustima i psi povraćaju. Ponekad je rektalno merena temperatura i iznad 41 C. Ako se stanje ne kontroliše pojavljuje se proliv sa primesama krvi, pas progresivno slabi, nastupa koma i smrt.

Tretman započinje sklanjanjem psa iz sredine u kojoj se do tada nalazio. Potrebno je što pre rashladiti psa bilo kupanjem u kadi ili kvašenjem vodom iz bilo kog drugog izvora. Mogu se dati i hladne klizme Rektalnu temperaturu treba spustiti do 39 C. Treba obratiti pažnju na poteškoće u disanju i ako one postoje neophodna je pomoć veterinara.

Preventiva : ne izlagati psa dugotrajnim intervalima visoke temperature; smanjiti treninge i vežbanje po toplom vremenu; pse transportovati u otvorenim žičanim kavezima; obezbediti dovoljnu količinu hladne, pitke vode tokom toplijeg vremena.

_________________
Nekoliko stvari o zdravlju pasa Cooltext77293922064/160-30-81
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
stryker
Moderator
Moderator
stryker

Posts : 129
Join date : 2007-12-09
Age : 34
Location : Veliko Orasje

Nekoliko stvari o zdravlju pasa Empty
PostSubject: Re: Nekoliko stvari o zdravlju pasa   Nekoliko stvari o zdravlju pasa Icon_minitimeSun Dec 23, 2007 2:16 pm

Efekti vakcine

Ono sto je najcesca situacija kod vakcinisanja zivotinja je da neko sam kupi neku vakcinu u inostranstvu i vakcinise zivotinju. Svaki proizvodjac ima sertifikat o tome da li treba revakcinacija na koji perod, koja starosna kategorija. Ako neko sam vakcinise zivotinju ne zna posle sa cime je vakcinisao i kada treba ponovo da se vakcinise pa u takvim situacijama moze doci do problema oko nove vakcinacije. Propratnih efekata ima samo onda kada se ne koristi sterilisana igla, inaktivisana vakcina ima svoj nosac koji moze da stvori neku lokalnu reakciju na mestu gde se daje. To je eventualno neko crvenilo koje prolazi posle najvise nedelju dana.
Pre davanja vakcine protiv besnila potrebnoje adekvatno ocistiti zivotinju od parazita, hronicnih upala ili nekih drugih problema. Postoje osnovni uslovi koji su potrebni da se zadovolje da bi zivotinja primila vakcinu. Ako se daje ovako jaka vakcina na oslabljen organizam efekat je polovican. Prva vakcinacija je sa napunjena tri meseca zivota a zatim svake godine revakcinacija. Zive vakcine imaju duzi period zastite od mrtvih.
Lovacki psi su u posebnom riziku jer su u kontaktu sa divljim zivotinjama, pa je pozeljno raditi vakcinaciju pre sezone lova.
Nasa zemlja bi trebalo da krene u drugom smeru a to je da se iskoriste svi kapaciteti kako bi se sprecilo prenosenje na domace zivotinje. Odricanje domace proizvodnje i uvoz vakcina je mac sa dve ostrice. Dok se registruje vakcina potrebno je vreme, a onda je vec prosla sezona. Vlasnici treba svoje pse da zastite i da im pruze uslove koji njima odgovaraju.
Veliki problem pasa lutalica se intenzivira pred godisnje odmore jer vlasnici ne znaju sta da rade sa svojim ljubimcima. Retki su oni koji rezervisu neki pansion kako bi na vreme zbrinuli svog ljubimca.

_________________
Nekoliko stvari o zdravlju pasa Cooltext77293922064/160-30-81
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
DoGs RuLe
...polako upoznajem pse...
...polako upoznajem pse...
DoGs RuLe

Posts : 31
Join date : 2007-12-08

Nekoliko stvari o zdravlju pasa Empty
PostSubject: Re: Nekoliko stvari o zdravlju pasa   Nekoliko stvari o zdravlju pasa Icon_minitimeMon Dec 24, 2007 6:33 am

priznajem, nisam sve pročitala, puno je toga uff, ali bar pola jesam!.. Surprised
Back to top Go down
View user profile
stryker
Moderator
Moderator
stryker

Posts : 129
Join date : 2007-12-09
Age : 34
Location : Veliko Orasje

Nekoliko stvari o zdravlju pasa Empty
PostSubject: Re: Nekoliko stvari o zdravlju pasa   Nekoliko stvari o zdravlju pasa Icon_minitimeMon Dec 24, 2007 2:56 pm

Pa mislim da vecina nas sa foruma zna ove stvari ovo je za one koji bas nisu toliko upuceni u pse

_________________
Nekoliko stvari o zdravlju pasa Cooltext77293922064/160-30-81
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
Sponsored content
Nekoliko stvari o zdravlju pasa Empty
PostSubject: Re: Nekoliko stvari o zdravlju pasa   Nekoliko stvari o zdravlju pasa Icon_minitime

Back to top Go down
 
Nekoliko stvari o zdravlju pasa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
---SoS--- :: Psi :: Uopsteno-
Jump to: